Zdrowa Kuchnia — Przedszkole Ursus
Zapoznaj się z naszym przykładowym menu dla dzieci z przedszkola
Kolejnym ważnym elementem naszej pracy jest zdrowe żywienie. Zwracamy szczególną uwagę zarówno na jakość produktów (np. kasze, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, mąka pełnoziarnista, produkty bogate w błonnik i wartości odżywcze) jak i na sposób ich przygotowania – tj. np. unikamy smażenia, panierowania i dodawania produktów wysokoprzetworzonych.
Stosowanie soli w diecie naszych przedszkolaków ograniczamy do niezbędnego minimum. Nie stosujemy też białego cukru, a do słodzenia potraw używamy np. stewii czy erytrolu. Zdrowa i dobrze zblilansowana dieta wpływa bowiem pozytywnie zarówno na zdrowie fizyczne jak i na zdrowie psychiczne (emocjonalne) dzieci w wieku przedszkolnym. Zdrowa dieta wspiera również komórki nerwowe i prawidłowy rozwój mózgu. Ważnym aspektem wyżywienia w naszym przedszkolu jest też budowanie pozytywnych relacji dziecka ze zdrowym jedzeniem oraz kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Warto tu też podkreślić że okres przedszkolny i wczesnoszkolny jest okresem krytycznym względem rozwoju określonych preferencji żywieniowych w przyszłości tj. w całym naszym dorosłym życiu!
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych to też bardzo istotny element dotyczący profilaktyki nadwagi i otyłości w życiu dorosłym. Zdrowa kuchnia w okresie wczesnodziecięcym ma też kluczowy wpływ na tzw. programowanie metaboliczne czyli na ryzyko chorób dietozależnych takich jak np. cukrzyca czy choroby serca zwane też epidemią XXI wieku.
Poniżej zamieszczamy przykładowe menu dla dzieci w naszym przedszkolu:
ŚNIADANIE: | ZUPA: | II DANIE: | PODWIECZOREK: | |
---|---|---|---|---|
PONIEDZIAŁEK | Owsianka z morelą / żurawiną i pieczoną gruszką oraz pasztet z indyka, ogórki kiszone, masło i domowy chleb gryczany z ziarnami. | Barszcz ukraiński z czerwoną fasolką kidney. | Kurczak zagrodowy ze świeżymi warzywami w sosie pieczeniowym + ryż brązowy. | Kruche ciasto własnej roboty z wiśniami i jabłkiem. |
WTOREK | Pasta jajeczna i pasta z białej fasoli, pomidor / masło i domowy chleb gryczany ze śliwką i żurawiną. | Zupa krem z fasolki szparagowej. | Ratatouille warzywny z kaszą typu pęczak. | Naleśniki z mąki żytniej z musem malinowym. |
ŚRODA | Naleśnik kukurydziany z twarożkiem i owocami / pasta z zielonego groszku, świeża papryka, masło i domowy chleb orkiszowy. | Zupa krem z batatami i gotowanym brokułem. | Makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym. | Domowy jogurt naturalny z musem z owoców leśnych i kawałkami świeżych jabłek. |
CZWARTEK | Jaglanka z duszonymi owocami leśnymi / pasta z czerwonej fasoli, zielony ogórek, masło i domowy chleb gryczany. | Zupa ogórkowa. | Delikatne pulpeciki drobiowe z fasolką szparagową. | Pudding bananowo-wiśniowy z gorzką czekoladą. |
PIĄTEK | Twarożek z rzodkiewką i pasta z czerwonej soczewicy, ogórki kiszone, masło i domowy chleb gryczany. | Zupa jarzynowa z dynią. | Pulpeciki z miruny + kasza owsiana / sałatka z gotowanych buraczków. | Kruche ciasteczka bezglutenowe z żurawiną. |
Dodatkowo istnieje też możliwość wykupienia diety bezmlecznej i diety bezglutenowej – bez żadnych dodatkowych opłat! Każde kolejne wykluczenie – dodatkowo płatne.
Trzy Główne Filary Naszej Działalności:
KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
- Immersja Językowa
- Empatyczna Komunikacja
- Podejście Bliskościowe
REGULACJA EMOCJONALNA
- Integracja Sensoryczna
- Trening Umiejętności Społecznych
- Dieta Bez Cukru – Zdrowe Żywienie
WSPARCIE W INTERAKCJACH
- Kameralne Grupy
- Elementy Montessori
- Prywatny Plac Zabaw