Zdrowa Kuchnia — Przedszkole Ursus

Zapoznaj się z naszym przykładowym menu dla dzieci z przedszkola

Kolej­nym waż­nym ele­men­tem naszej pra­cy jest zdro­we żywie­nie. Zwra­ca­my szcze­gól­ną uwa­gę zarów­no na jakość pro­duk­tów (np. kasze, owo­ce i warzy­wa, rośli­ny strącz­ko­we, mąka peł­no­ziar­ni­sta, pro­duk­ty boga­te w błon­nik i war­to­ści odżyw­cze) jak i na spo­sób ich przy­go­to­wa­nia – tj. np. uni­ka­my sma­że­nia, panie­ro­wa­nia i doda­wa­nia pro­duk­tów wyso­ko­prze­two­rzo­nych.

Sto­so­wa­nie soli w die­cie naszych przed­szko­la­ków ogra­ni­cza­my do nie­zbęd­ne­go mini­mum. Nie sto­su­je­my też bia­łe­go cukru, a do sło­dze­nia potraw uży­wa­my np. ste­wii czy ery­tro­lu. Zdro­wa i dobrze zbli­lan­so­wa­na die­ta wpły­wa bowiem pozy­tyw­nie zarów­no na zdro­wie fizycz­ne jak i na zdro­wie psy­chicz­ne (emo­cjo­nal­ne) dzie­ci w wie­ku przed­szkol­nym. Zdro­wa die­ta wspie­ra rów­nież komór­ki ner­wo­we i pra­wi­dło­wy roz­wój mózgu. Waż­nym aspek­tem wyży­wie­nia w naszym przed­szko­lu jest też budo­wa­nie pozy­tyw­nych rela­cji dziec­ka ze zdro­wym jedze­niem oraz kształ­to­wa­nie zdro­wych nawy­ków żywie­nio­wych.

War­to tu też pod­kre­ślić że okres przed­szkol­ny i wcze­snosz­kol­ny jest okre­sem kry­tycz­nym wzglę­dem roz­wo­ju okre­ślo­nych pre­fe­ren­cji żywie­nio­wych w przy­szło­ści tj. w całym naszym doro­słym życiu!

Kształ­to­wa­nie pra­wi­dło­wych nawy­ków żywie­nio­wych to też bar­dzo istot­ny ele­ment doty­czą­cy pro­fi­lak­ty­ki nad­wa­gi i oty­ło­ści w życiu doro­słym. Zdro­wa kuch­nia w okre­sie wcze­sno­dzie­cię­cym ma też klu­czo­wy wpływ na tzw. pro­gra­mo­wa­nie meta­bo­licz­ne czy­li na ryzy­ko cho­rób die­to­za­leż­nych takich jak np. cukrzy­ca czy cho­ro­by ser­ca zwa­ne też epi­de­mią XXI wie­ku.

Poniżej zamieszczamy przykładowe menu dla dzieci w naszym przedszkolu:

ŚNIADANIE:ZUPA:II DANIE:PODWIECZOREK:
PONIEDZIAŁEKOwsian­ka z more­lą / żura­wi­ną i pie­czo­ną grusz­ką oraz pasz­tet z indy­ka, ogór­ki kiszo­ne, masło i domo­wy chleb gry­cza­ny z ziar­na­mi.Barszcz ukra­iń­ski z czer­wo­ną fasol­ką kid­ney.Kur­czak zagro­do­wy ze świe­ży­mi warzy­wa­mi w sosie pie­cze­nio­wym + ryż brą­zo­wy.Kru­che cia­sto wła­snej robo­ty z wiśnia­mi i jabł­kiem.
WTOREKPasta jajecz­na i pasta z bia­łej faso­li, pomi­dor / masło i domo­wy chleb gry­cza­ny ze śliw­ką i żura­wi­ną.Zupa krem z fasol­ki szpa­ra­go­wej.Rata­to­uil­le warzyw­ny z kaszą typu pęczak.Nale­śni­ki z mąki żyt­niej z musem mali­no­wym.
ŚRODANale­śnik kuku­ry­dzia­ny z twa­roż­kiem i owo­ca­mi / pasta z zie­lo­ne­go grosz­ku, świe­ża papry­ka, masło i domo­wy chleb orki­szo­wy.Zupa krem z bata­ta­mi i goto­wa­nym bro­ku­łem.Maka­ron peł­no­ziar­ni­sty
z sosem pomi­do­ro­wym.
Domo­wy jogurt natu­ral­ny z musem z owo­ców leśnych i kawał­ka­mi świe­żych jabłek.
CZWARTEKJaglan­ka z duszo­ny­mi owo­ca­mi leśny­mi / pasta z czer­wo­nej faso­li, zie­lo­ny ogó­rek, masło i domo­wy chleb gry­cza­ny.Zupa ogór­ko­wa.Deli­kat­ne pul­pe­ci­ki dro­bio­we z fasol­ką szpa­ra­go­wą.Pud­ding bana­no­wo-wiśnio­wy z gorz­ką cze­ko­la­dą.
PIĄTEKTwa­ro­żek z rzod­kiew­ką i pasta z czer­wo­nej socze­wi­cy, ogór­ki kiszo­ne, masło i domo­wy chleb gry­cza­ny.Zupa jarzy­no­wa z dynią.Pul­pe­ci­ki z miru­ny + kasza owsia­na / sałat­ka z goto­wa­nych buracz­ków.Kru­che cia­stecz­ka bez­glu­te­no­we z żura­wi­ną.

Dodat­ko­wo ist­nie­je też moż­li­wość wyku­pie­nia die­ty bez­mlecz­nej i die­ty bez­glu­te­no­wej – bez żad­nych dodat­ko­wych opłat! Każ­de kolej­ne wyklu­cze­nie – dodat­ko­wo płat­ne.

Trzy Główne Filary Naszej Działalności:

KOMUNIKACJA SPOŁECZNA

REGULACJA EMOCJONALNA

WSPARCIE W INTERAKCJACH

Przedszkole Ursus Warszawa SCERTS

Przedszkole Ursus SCERTS